Blåbær.net

Alt om blåbær!

Sylting og safting av blåbær

Hvordan skal man behandle og oppbevare blåbær?

Blåbær holder seg ikke friske mer enn en dag frem på kjøkkenbenken og noen dager i kjøleskap. Skal de brukes etter dette må de fryses, tørkes, saftes eller syltes.

Frysing av blåbær:

Fra gammelt av brukte mange betydelige menger sukker nær de fryste blåbær. På grunn av de negative helsegevinster med høyt sukkerinntak anbefales ikke dette lenger og er heller ikke nødvendig. Blåbær kan fint fryses som de er men bør renses og skylles først. Pass på at bærene tørker godt etter skylling hvis ikke får du problemer med at de fryser sammen til en klump.

Sylting av blåbær:

Sylting er også en nedadgående trend i det moderne norske samfunnet. Dette antas å skyldes at billig syltetøy er tilgjengelig i dagligvarehandelen og et høyt sukkerinnhold som mange ikke ønsker.

Ved sylting kokes bærene opp til de er gjennomkokt men ikke lenger enn nødvendig for å ivareta mest mulig vitaminer. Små blandinger kan gjøre oppkokningstiden kortere. Når bærene er ferdig kokt tilsettes 3-400gram sukker pr kg bær før blandingen røres og kokes opp på nytt til sukkeret er helt oppløst. Når syltetøyet er ferdig helles det omgående over på helt rene og gjerne varme/kokte syltetøyglass. Sett på lokk omgående for å oppnå vakuum effekten når glassene settes til nedkjøling. Syltetøyet er deretter klar til lagring.

Safting av blåbær:

Safting er en noe mer omfattende operasjon enn sylting og det anbefales å gå til anskaffelse av saftkoker dersom du ikke har det fra før. Bruk ca 200g sukker pr kilo bær etter ønsket smak og holdbarhet (mye sukker forlenger holdbarheten).

Som et alternativ til tradisjonell safting vil vi imidlertid heller anbefale å presse bærene rå uten noen form for koking. Den ferdige saften kan deretter fryses i porsjoner slik at saften vil oppleves som fersk etter tining. Vær oppmerksom på at denne metoden gir noe begrenset holdbarhet i forhold til tradisjonell safting.

Tørking av blåbær:

Tørking av blåbær er den beste metoden for å ivareta mest mulig antioksidanter. Det enkleste er å la den luft tørke en dag eller to på et luftig og tørt sted før de tørkes i noen timer i stekeovnen på 60-70 grader. Pass på at de i hele prosessen ligger i et tynt og jevnt lag på steke brettet med godt med luft rundt hele bæret.


Copyrighted content. All Rights Reserved.